Transportskruvar – ett hantverk av yttersta klass!

Vi  är specialister på tillverkning av transportskruvar och tillverkar årligen ca 700st. Vare sig det handlar om en liten transportskruv eller många stora är vi en leverantör att lita på. 

Transportskruv – vår specialitet sedan 50 år! Det hör man ju på namnet!

En transportskruv är ofta en kritisk komponent för effektiv förflyttning av bulkmaterial som exempelvis flis, sågspån, bark, pellets, spannmål, gödningsämne men även vatten och det är väl egentligen bara fantasin som sätter gränserna. 

Transportskruven uppfanns av den grekiska vetenskapsmannen och ingenjören Arkimedes för mer än 2000 år sedan. Riktigt så länge har vi inte tillverkat skruvar men vi är sedan 50 år specialister på tillverkning av dessa och vi tillverkar dem oftast i specialbyggda skruvfixturer för bästa resultat. Ingen leverans är den andra lik och skruvarna kan vara både vänstergängade och högergängde och de kan även vara koniska. I våra fixturer kan vi effektivt och rationellt tillverka transportskruvar med diametrar på upp till 1250mm, och längder upp till 7600mm. Räcker inte fixturerna till löser vi det också! Vi tillverkar allt från en enstaka transportskruv till  större antal. 

Tjockleken på skruvens gängor kan vara allt från 4mm till 25mm och i såväl svart, rostfri som legerad och härdad plåt. Vissa applikationer är väldigt utsatta för slitage och då använder vi oss av alternativa lösningar anpassade för den aktuella applikationen exempelvis beläggning med hårdsvets, inklädnad av centrumrör och skruvsegment med specialmetaller eller liknande för att förlänga  livslängden. 

Om transportskruven går i höga varvtal är det av yttersta vikt att skruven är helt rak och då är det helt avgörande att man riktar skruven under tillverkningen. Detta är ett riktigt hantverk där man måste förstå hur materialet uppför sig och för att få bort den sista eventuella obalansen utför vi en dynamisk balansering. Detta kan vi utföra på transportskruvar upp till 1250mm i diameter, längd 7600mm och 1200rpm och vi har 2 stationer för detta. Resultatet av balanseringen dokumenteras i en skriftlig rapport.

Vi har en egen bockmaskin där vi kan bocka många olika varianter av skruvgängor i olika mått, tjocklekar och stigning. Skulle vi inte klara det i vår egen maskin har vi samarbetspartners som löser det.

Vår produktionspersonal är av yttersta klass och har väldigt lång erfarenhet.

Vid behov hjälper vi även till med konstruktionsritningar.

En stor kund till oss är Bruks-Siwertell som är världsledande inom lossning och lastning av torrbulk och där används uteslutande våra transportskruvar. Deras maskiner kräver att dessa är av absolut yttersta kvalité då de går med högt varvtal och de används i de flesta fallen väldigt mycket och i många fall mer eller mindre 24/7. Filmen nedan visar en balanserad transportskruv i 525rpm. Hade den inte varit tillräckligt skickligt tillverkad, riktad och balanserad hade det varvtalet varit omöjligt att köra den i.

Välkommen att höra av dig om just ditt behov så hjälper vi dig hela vägen! Vi hjälper till att ta fram rätt lösning för er aktuella applikation med hänsyn tagen till livslängd och pris.

Enklaste sättet är att klicka på offertknappen längst upp i menyn så tar vi det därifrån!

 

Balansering av skruv

Abedin
Eddie
Magnus
Mikael
Pontus

Personalen

Det är vi som jobbar med Skruvtillverkning